Alder er kun et tal

Churchill var 65 da han blev premierminister første gang, Adenauer var 73 da han blev kansler første gang og Clemenceau var 76, da han sidste gang blev premierminister i Frankrig i 1917.

Når jeg fremhæver de her personer, så skyldes det, at de i en ret høj alder havde endog særdeles krævende lederpositioner, som de klarede til samtidens store tilfredsstillelse. Og det var før der var blodtryksdæmpende medicin, mulighed for kunstige hofter, grå stæroperationer og alle mulige andre medicinske fremskridt.

Når man spørger organisationer – nok nærmere deres HR-afdelinger – om alder og deres medarbejdere er der en stor tilfredshed med seniorerne, altså dem med lidt gråt hår uden at sætte alder på.
Til gengæld virker det stadig som en udfordring at bringe en kandidat lidt op i alderen i forslag til et job. Nogle siger det højt – altså at han eller hun er for gammel, andre mumler det, andre igen kommer med en længere udredning om, at vedkommende nok ikke bliver der så lang tid. Der skal jo også spilles golf og pensionen skal nydes sammen med børnebørnene.

Der kan være ulemper ved at ansætte personer i seniorgruppen, og selvfølgelig er de tættere på pensionen; men der er en række fordele …
– De bruger typisk mindre tid på Facebook og Instagram i arbejdstiden
– Barnets første sygedag er sjælden
– De har færre ”karriere lopper i blodet” og bliver gerne i jobbet i længere tid
– De er loyale
– De er ikke så følsomme over for at rejse
– De er habile pendlere
– Temperamentet bliver typisk rundere med alderen
– Mange kunder føler sig trygge ved ældre medarbejdere

Man hævder ofte, at ældre er bagud i relation til teknologi, men ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, AAU er det en myte, og desuden noget uddannelse og træning kan rette op på.

Svært at komme ind
Kandidater over 60 kan have det svært at få nyt job. De er nogle gange deres egen værste modstander. Hvis man selv tænker – og endnu værre siger: ”jeg er måske nok for gammel til…”, ”jeg skal lige have de sidste par år til at gå inden jeg går på pension”, så er og bliver det svært.
Kandidater i seniorfeltet har naturligvis et langt CV med meget information, og her kan det være en god idé at fokusere på det nyeste og især det der er relevant for jobmuligheden; og i samtale med virksomhed og rekrutteringskonsulent fortælle mere om, hvad seniorkandidaten fremadrettet kan bidrage med og i mindre grad om fordums meritter og sejre. Formuleret lidt uhøfligt: Lad nu være med at dvæle ved alt for gamle erfaringer.

Alle ved, at hvis det danske arbejdsmarked skal fungere, så er ældre ressourcepersoner en nødvendighed, og de fungerer faktisk rigtig godt. Der er ingen grund til at holde sig tilbage hverken for seniorkandidaterne eller virksomheden.